Wil je gelukkiger worden? Hecht minder belang aan werken

Jammer genoeg lijkt de Belg helemaal op te gaan in zijn werk. Maar wat als we minder ruimte voor werk in ons leven zouden maken?

Volgens een internationale enquête van Robert Half die bij 25.000 werknemers werd afgenomen, onder wie ruim 1.000 Belgen, zouden de Duitsers, Nederlanders, Britten en vooral de Amerikanen zich het meeste in hun sas voelen op het werk. De Belgen komen ver achter deze koplopers, met een score van 65,2/100. Zij zouden graag meer respect en waardering krijgen en meer gelijkheid en vrijheid ondervinden.

In een column op de Amerikaanse website Quartz reikt de Amerikaanse filosoof Andrew Taggart een oplossing aan om eindelijk geluk op het werk te kennen: er minder belang aan hechten! Wat helemaal niet betekent dat we minder gaan werken of ons werk slordig uitvoeren, het moet alleen een minder grote plaats krijgen in ons leven.

Meteen kan er meer aandacht gaan naar andere aspecten, zoals ons gezin, sport, ontspanning, … Of gewoon meer tijd voor onszelf nemen, om de fundamentele waarden in ere te herstellen. Ook voor al die mensen die hun werk graag doen, is dit belangrijk, want het betekent meer innerlijke rust.

Er is nog leven buiten het werk. Wie ten volle in het leven staat, kan zich beter focussen als dat nodig is. En dit herwonnen evenwicht maakt gelukkiger … op elk domein.