Être heureux au travail : la recette qui vient du nord

Geluk op het werk: het noorden wijst de weg

Het koudste deel van Europa? Toch zenden de Scandinaven ons warme tips voor meer welbehagen op het werk. Het overwegen zeker waard …

“Hygge” zeggen de Denen en de Zweden zweren bij “lagom” voor de zoektocht naar het ideale evenwicht. Waarom zouden we die principes niet op onze werkplek toepassen? 

Maandag, verwendag

Begin de week met een ontbijt onder collega’s, zonder over het werk te praten: de sfeer zit meteeen goed! Iedereen gaat met de glimlach weer aan de slag.

Meer licht, graag!

Mensen hebben licht nodig, vooral in de winter. Maar een te grote lichtsterkte ervaren we dan weer als agressief. Geef de voorkeur aan zacht licht en vermijd koud neonlicht om een behaaglijke sfeer te creëren.

Een korte pauze

Af en toe een pauze is onontbeerlijk om de rest van de tijd optimaal te presteren, maar in Scandinavië gaan ze nog verder: korte gymsessies, relaxerende massages, een micro-siësta op een comfortabel plekje …

Flexibel uurrooster

In Denemarken duurt een werkweek maximaal 32,5 uur, maar flexibiliteit vinden ze er nog belangrijker. Elke werknemer deelt zijn arbeidstijd zelf optimaal in. 

Mensen vertrouwen schenken

Geen roddels, jaloezie of vernederende kritiek … Iedereen heeft het recht om fouten te maken en anderen respecteren is de basisregel.

Doe je mee?